Országúti kerékpárverseny és sportfesztivál

TOUR DE MÁTRA

BIZTONSÁG & SZABÁLYOK

Természetvédelem, madárvédelem, embervédelem

2024. május 06. - SportDesign

Két kiváló résztvevő versenyzőnk tavaly, a 3. Tour de Mátra után 2023. július 16-án Szlovákiában a hegyekben kerékpároztak, amikor egy gyorshajtó ámokfutó elgázolta őket. Mindketten a helyszínen életüket vesztették. Közösen búcsúzunk két kerékpáros társunktól a 4. Tour de Mátra rajtja előtt 2024. június 1‑jén. 🖤🖤 Őszinte részvétünk. Szavak nincsenek.

Tour de Mátra sportfesztivál. Az esemény a Mátra védett területein kerül megrendezésre, ami külön engedélyeztetést igényel a természetvédelmi hatóságoktól (is), hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatást. A szervezés során álljon itt egy jogszabály-részlet egy leveléből, amit 2024 áprilisában kaptunk:

"A tervezett közösségi esemény a Mátrai Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról szóló 137/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet alapján országos jelentőségű védett területet érint, továbbá érinti az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet] és az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett földrészletekről szóló 14/2010. (V. 11.) KvVM rendelet által meghatározott Natura 2000 hálózathoz tartozó HUBN10006 kódszámú, „Mátra” elnevezésű különleges madárvédelmi területet."

8 napon belül kell válaszolnunk, egyébként nincs verseny.
 

Itt és most, én pedig az emberéletre szeretném felhívni a figyelmet! Gyerekkorom óta ugyanaz a probléma. A forgalom az utakon, ami csak növekszik. Már szinte naponta, de van, hogy naponta többször szirénáznak a Mátrában!

A Tour de Mátra fő eseménye a kerékpárverseny, ami országúton halad. A két napos rendezvény során a kerékpárosok és gyalogtúrázók csoportjai kis létszámmal, környezettudatosan sportolnak, szemben a napi gépjárműforgalom által okozott különböző károkkal a Mátrában.

Elveszünk a jogszabályok sűrűjében, olyan nagyon sok mindennek meg kell felelni a versenyszervezés során. Végzés érkezett. 2024 áprilisában a mátrai természet- és madárvédelemre hívták fel a figyelmünk.

A nagyon sokféle engedély mellett, ezt az engedélyt a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálytól kell írásban igényelni a versenyszervezés során. A környezetvédelmi engedélyeztetés célja, hogy a kerékpárversenyeket úgy szervezzék meg, hogy minimalizálják a környezeti hatásokat és a közösségek, lakosság zavarását, ezzel hozzájárulva a versenyek fenntarthatóságához és a környezeti értékek védelméhez. Szigorúan szabályozzák a tájvédelmi körzetek és védett területek használata esetén a közösségi és egyéb események szervezését. A jogszabályok, rendeletek értelmében minden olyan tevékenység, amely Natura 2000 és országos jelentőségű védett területet érint, különleges figyelmet és előzetes engedélyeztetést igényel a madárvédelem, a természeti értékek megóvása és a biodiverzitás fenntartása érdekében.

Néhány gondolat jutott eszembe...


TERMÉSZET-, MADÁRVÉDELEM vs. EMBERVÉDELEM

Mint kerékpárosok és természetjárók, kiemelt figyelmet fordítunk a madarak és a természeti környezet védelmére, hiszen ez a mi felelősségünk. Ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy rendkívül gyakran találkozunk a hegyi utakon száguldozó járművek által okozott veszélyhelyzetekkel. Mint sportoló emberek, nagyon szeretnénk azt is, ha a hivatalos sportrendezvényeken kívül a hivatalok odafigyelnének az emberek épségére is, nem csak a madarakéra, mert hihetetlen mértékben emelkedik az emberi életeket kívánó autósok, motorosok és a balesetek száma!

Az utak rendbetétele is fontos feladat lenne. Egyesületünk egyik kerékpáros tagja egy kátyú miatt vesztette életét.

A mátrai utakon naponta, akár naponta többször is hallani a mentőautók szirénáját, ami arra figyelmeztet, hogy valaki éppen veszélyben van.

Ha a Mátrában tervezel kerékpározni, nézd meg előtte ezt a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=xWJ892GnCco

Mi, kerékpárosok, futók és turisták, nagyon vigyázunk a természetre, a madarakra és a többi erdei állatra is! De nagyon szeretnénk, ha az életveszéllyel, zajjal, szaggal járó autósok, motorosok, buszok is jobban vigyáznának a természetre, a madarakra és embertársaikra is.

Ezért szeretnénk, és küzdünk azért, hogy a hatóságok a szervezett sporteseményeken túl is fordítsanak nagyobb figyelmet az emberek biztonságára.

Mindannyian vágyunk egy biztonságosabb és élhetőbb környezetre!


TERMÉSZET-, MADÁRVÉDELEM, TOUR DE MÁTRA SPORTFESZTIVÁL

Gyalogos: Míg a gyalogtúrázók a 2 napos rendezvényen összesen 4 x 20-30 fős csoportokban és jelölt (mert ez is nagyon fontos, a jogszabály szerint nem térhetsz le!) turistautakon járják velünk a Mátrát június első hétvégéjén, ez a létszám csekélynek tűnik a motorosok, autósok, buszok napi forgalmához képest.

Kerékpáros: A természetvédelem és a madárvédelem szempontjából a versenyen résztvevő országúti kerékpárosok száma is igen csekély.

Túránként a 20-30 fő gyalogos csendben túrázik a fesztivál 2 napján, nem térnek le az turistaútról, nem szemetelnek, nem énekelnek túra közben, a kerékpárosok pedig némán tekernek, ráadásul természetet károsító kipufogógáz nélkül. Egyetlen átlagos hétköznap alatt a forgalom zaja és a kipufogógázok mennyisége a Mátrában messze meghaladja azt a kárt, amit a természetjárók okoznak az évben.

A másfél méter távolságot előzésnél nagyon kevés gépjárművezető tartja be.

Ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet, a természetvédelem és az emberek biztonsága egyaránt kiemelt figyelmet igényel nemcsak a szervezett sporteseményeken, hanem MINDEN NAP!

Természetesen - a Hivatal kérésére, de ha nem kérné, akkor is -, mi betartjuk a szabályt: Vigyázunk embertársainkra, a természetre és a madarakra!

Gépjárművezetők! Vigyázzatok az utakon!
Kerékpárosok! Vigyázzatok az utakon!


tourdematra-ube-2023.jpg


Tour de Mátra országúti kerékpárverseny és sportfesztivál a Mátrában június első hétvégéjén. 83km, 16km és összetett távok. A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) által akkreditált verseny. Az AKESZ sorozat része. Fuss vagy túrázz velünk, ha nem veszel részt a kerékpárversenyen! Találkozzunk Kékestetőn!

--

Tour de Mátra Sportfesztivál
Web: tourdematra.com és tourdematra.hu
Facebook: facebook.com/tourdematra
Instagram: instagram.com/tourdematra
Youtube: youtube.com/@tourdematra
Spotify: EuroSport interjú 2023. május

Hogyan szervezz versenyt? + Még sok-sok különböző szabály és kötelezettség:
tourdematra.blog.hu/2023/10/31/
orszaguti-kerekparverseny-kotelezettsegei

Természet-, madár-, embervédelem: 
tourdematra.blog.hu/2024/05/06/
termeszetvedelem-madarvedelem-embervedelem

Írta: SportDesign
2024. május 6.
tourdematra@gmail.com

Tour de Mátra! Mindig június első hétvégéjén!

A bejegyzés trackback címe:

https://tourdematra.blog.hu/api/trackback/id/tr8018398201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása